MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
4.1.2019

Losos jako zdroj omega-3 kyselin nestačí

Podle výživových doporučení patří ryby do jídelníčku dvakrát týdně. Tučné mořské ryby jsou totiž dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitamínu D. Časopis dTest otestoval kvalitu mražených lososů a zjistil obrovské rozdíly v obsahu tuku i poměru zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 10 druhů mražených filetů z lososa, které jsou běžně k dostání na českém trhu. Jednalo se o druh lososa obecného a lososa gorbušu. Část lososů pocházela z volného moře, část z lososích farem. Experti v laboratoři zjišťovali přítomnost nežádoucích chemikálií, obsah a kvalitu tuku. Nezávislý test také zkoumal, jestli výrobci maso nešidí přídavkem vody.

Odborníci v lososech měřili obsah zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Žádoucí je jejich vysoký podíl a hlavně velká převaha nad omega-6 mastnými kyselinami. Omega-3 jsou důležité pro celkové zdraví člověka, zejména pro jeho srdce a cévy. „Z výsledků vyplývá, že farmový losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je trochu bláhové,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozdíly v podílu tuku, které zjistila laboratorní měření, byly obrovské. Oficiální zdroje uvádějí průměrné hodnoty tuku pro lososa gorbušu okolo 5 %, pro lososa obecného kolem 12 %. dTest přitom zjistil u mražených filetů od 0,5 do 18 % tuku. Ve 100gramových porcích testovaných lososů bylo 0,013 až 4,7 gramů omega-3 kyselin. Pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění se doporučuje konzumovat 1 g EPA a DHA denně.

Konzumenti mořských ryb si určitě kladou otázku, nakolik je rybí maso zamořeno toxickými látkami, ať už ze životního prostředí nebo jako důsledek velkochovu v akvakultuře. dTest u žádného vzorku nezjistil přítomnost rtuti, kadmia, olova, malachitové zeleně ani krystalové violeti. „U farmových ryb jsme se zaměřili ještě na pesticidy a antibiotika; žádné problémy se ovšem neprokázaly. Jediný nález, těsně nad hranicí detekce a hluboko pod limitem, představovalo DDT u výrobku Vici Salmon Fillet Portion. Pesticid DDT se již nepoužívá, přesto v životním prostředí přetrvává z dřívějších let,“ poznamenává Hana Hoffmannová. Dobrou zprávou je, že žádný výrobce testovaných filet nepřidává do masa vodu.

Přehled testovaných lososů najdete na webu dTestu. Kompletní výsledky testu přineslo prosincové vydání časopisu dTest.

Autor / zdroj: Kristýna Kuncová

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Duel Znojma s Vlašimí dopadl smírně jako na podzim

Ani první soutěžní gól Dźenise Beganoviće nepomohl znojemským fotbalistům ke třem bodům. V utkání proti Vlašimi pouze remizovali 1:1, především v prvn

Post

Startuje druhý ročník projektu Tvoříme Znojmo

Máte nápad, jak zlepšit Znojmo? Nenechávejte si to pro sebe! Pod taktovkou Zdravého města Znojma startuje druhý ročník participativního rozpočtování v

Post

Tři body zůstávají ve Znojmě, o výhře nad Žižkovem rozhodl Kunca

Znojemští fotbalisté na domácím hřišti neztratili ani proti FK Viktorii Žižkov, kterou zásluhou branky Dominika Kuncy ve druhém poločase porazili 1:0.

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA